Airfryer, son vakitlerde moda olan tanınan bir pişirme aletidir. Yağsız kızartma ve hava fritözü isimleriyle de bilinen airfryer’da, olağan kızartmalara nazaran çok az ölçüde yağ kullanılır. Ön kısımda bulunan düğmelerden, fırın üzere derece ayarlaması ve dakika ayarı yapılabilir. Hazırlanan yemekler, airfryer’ın ön kısmında bulunan bölmeye yerleştirilir ve kapatılır. Akabinde derece ve dakika ayarlaması yapılarak pişirme süreci başlatılır.
Airfryer’da;
- Et yemekleri, tavuk, balık, ızgara üzere yemekler pişirilebilir.
- Patates, zerzevat kızartması üzere atıştırmalıklar pişirilir.
- Izgara yapılabilen tüm sebzeler (mısır, kabak, patlıcan gibi) airfryerda kızartılabilir.
- Dondurulmuş besinler, çözdürülmeye gerek kalmadan airfryerda pişirilir. Bunun için sıcaklık denetimi yapmanız kafidir.
- Ekmek, tart, muffin, pankek üzere hamur işleri de airfryda pişirmeye uygundur.
Airfryer Tarifleri
HAMSİ KIZARTMA
Temizlenen hamsiler galeta ununa bulandıktan sonra, hava fritözüne atılır. Balık pişirme ayarı sayesinde, meskeninizde hiç koku olmadan nefis hamsi kızartması yapabilirsiniz.
ÇITIR TAVUK
Çıtır tavuk yapmak için, tavuklar ince ince dilimlenir. Dışı galeta unu ve yumurtalı karışıma bulanır. Hava fritözü tavuk moduna alındıktan sonra, bölme sıvıyağla yağlanır ve tavuklar pişirilir.
SOĞAN HALKASI
Dondurulmuş soğan halkalarını pişirmek için, hava fritözü zerzevat moduna alınır. Pişirme sürecinin 3. dakikasından itibaren, soğan halkaları iki dakikada bir aksi yüz edilmelidir. Pişirme süreci, 9 dakikadır.
KARNABAHAR KIZARTMASI
Karnabahar ufak kesimlere ayrıldıktan sonra, 4 dakika haşlanır. Daha sonra baharatlı harca bulanır. Hava fritözü zerzevat moduna ayarlandıktan sonra, karnabaharlar toplam 15 dakika pişirilir. 5. dakikadan sonra karşıt yüz edilmesi gerekir.
KRUVASAN
Milföyle hazırlanan kruvasan, sürülebilir çikolata ile doldurulur. Hava fritözü börek moduna alınır. Isınan hazneye yağlı kağıt serilir ve kruvasanlar yerleştirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. 12 dakika pişirildikten sonra servis edilir.
MAKARNA CİPSİ
Makarna cipsi akşamları atıştırmak için hoş bir tanımdır. Hazır paketli cips kullanmak yerine makarna cipsi hazırlayarak tüketebilirsiniz. Bir de bu tanımı airfry’da hazırlayarak az yağlı olarak makarna cipsinizi hazırlayabilirsiniz.
BRÜKSEL LAHANASI
Hava fritözünde lezzetle brüksel lahanası hazırlamaya ne dersiniz? Yalnızca 10 dakika da hazırlanan brüksel lahanalarını sade olarak ya da et yemeklerinin yanında garnitür olarak tüketebilirsiniz.
SOMON
Airfry’da pratik bir formda somon yapmaya ne dersiniz? Somon besin pahası epeyce yüksek bir besindir. Airfry’da hazırladığınız somon yanında salata, pilav ya da zerzevat sote ile servis edebilirsiniz.
TAVUK GÖĞSÜ
Sarımsak, tatlı kırmızı biber ve bitkilerle kaplanmış yumuşak tavuk göğsünden oluşan bu cezbedici yemeği hazırlamak için hava fritözü kullanın. Yanında salata, airfryda zerzevat ya da pilav ile birlikte tüketebilirsiniz.
KUZU OMUZ
Şef Somer Sivrioğlu’ndan kesinlikle denemeniz gereken airfryerda kuzu omuz tanımını deneyebilirsiniz. Kuzu omuzu yanında pilav le birlikte servis edebilirsiniz.
FALAFEL
Şef Somer Sivrioğlu’ndan falafel tanımını airfryda hazırlayabilir. Bu hazırladığınız tanımı yanında tahinli sosla ya da dürüm biçiminde servis edebilirsiniz.
PAVLOVA
Rus balerin Anna Pavlova’nın ismini taşıyan bu tatlı, lezzetiyle dünyaya yayılan tanımlardan biridir. Yalnızca 30 dakika da hazırlayacağınız bu tatlıyı Şef Somer Sivrioğlu’nun tanımı ile airfryer’da hazırlayabilirsiniz.