Havaların soğuması ile hastalık oranlarında artış yaşanırken, bilhassa akciğerlerde gelişen enfeksiyonlar, hasarlar yahut alerjik durumlarda çok balgam üretimi başlıyor. İşte, balgam ile ilgili merak edilenlerin karşılığı…
BALGAM NEDİR, NEDEN OLUR?
Balgam, alt teneffüs yolundan (soluk borusu ve bronşlar) dışarı öksürülen mukustur. Vücut dokuları tarafından üretilen ve olağan, kaygan, lifli bir yapıya sahip olan mukus, beden işlevlerinde kıymetli bir rol üstlenir. Hayati organların kurumasını önlemeye yarayan mukus, kollayıcı ve nemlendirici bir katmandır.
Akciğerler hasara uğradığında çok ölçüde balgam üretir. Yeni doğan bebeklerde balgam oluşumuna epey sık rastlanır. Öte yandan çok balgam üretimi, soğuk algınlığı üzere teneffüs yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sisteminin verdiği reaksiyondur. Bağışıklığınız, soğuk algınlığı ile savaşırken daha fazla mukus üretir. Bazen de alerjik bir tepki yahut teneffüs yollarındaki bir tahriş sebebiyle balgam oluşur.
BALGAM NASIL SÖKTÜRÜLÜR?
Balgam söktürücü doğal ve kolay formüller şu formda;
- 1 bardak ılık suyun içine 1 tatlı kaşığı kaya tuzu ya da Himalaya tuzu koyarak, gargara yapmak,
- Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasını kolaylaştırmak,
- Sıcak suyla duş alıp, buharda kalarak süreyi uzun tutmak,
- Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu eklemek,
- Limon tüketmek, ılık içeceklerinize taze limon suyu eklemek,
Ayrıca anti bakteriyel özelliğe sahip olan bal da çok düzgün bir balgam sökücüdür.
HANGİ BALGAM TEHLİKELİ?
Sarı rengin çok koyu olduğu balgamda bakteri rolü olma ihtimali üzerinde daha çok durulur. Öte yandan, pnömoni hastalarında enfeksiyon bölgesine gelen çokça eritrosit hücrelerin sonucu kan paslı kahverengi görünümde olabilir. Astımlı hastalarda ise ataklar sırasında ağır eozinofil birikimi sonucu balgam yeşil renkli çıkabilir.
Kan ile birlikte kırmızı balgam da görülür. Bu durum kanda bir balgamın olduğuna işaret etmektedir. Teneffüs yollarında ortaya çıkan enfeksiyonlar kırmızı balgama neden olmaktadır.