Son Sahuru Dolu Dolu Yapmak İsteyenlere: Susatmayacak, Tok Tutacak, Farklı ve Lezzetli Sahur Tarifleri

2023’ün son sahuruna bu gece kalkacağız. Göz açıp bitinceye kadar biten Ramazan ayının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bilhassa son gün olmasının verdiği yorgunlukla oruç tutmak ve sahura kalkmak bizleri biraz daha zorlayabilir. Lakin sahura kalkmak ve gerçek besinleri tüketerek gücümüzü korumak son derece değerlidir. Tam olarak bunu düşünerek en lezzetli, en besleyici, tok tutacak sahur tanımlarını sizler için derledim. Afiyet olsun!

Granola Kasesi

Malzemeler:

  • 2 su bardağı yulaf ezmesi

  • 1 su bardağı ceviz

  • 1/2 su bardağı ayçiçek yağı

  • 1/3 su bardağı bal

  • 1 tatlı kaşığı tarçın

  • 1/2 tatlı kaşığı tuz

  • 1 su bardağı kuru yaban mersini

  • 1/2 su bardağı kabak çekirdeği

  • 1/2 su bardağı kuru kayısı (küçük modüllere kesilmiş)

  • 1/2 su bardağı kuru erik (küçük kesimlere kesilmiş)

Yapılışı:

  • Fırını 160 dereceye ayarlayın ve fırın tepsisine yağlı kağıt serin.

  • Yulaf ezmesi, ceviz, ayçiçek yağı, bal, tarçın ve tuzu büyük bir kaseye koyun ve yeterlice karıştırın.

  • Karışımı fırın tepsisine yayın ve 20-25 dakika boyunca hafif kahverengi olana kadar pişirin. Fırını denetim ederek karışımın yanmasını önleyin.

  • Granolayı fırından çıkarın ve soğuması için 10-15 dakika bekletin.

  • Soğumuş granolanın üzerine kuru yaban mersini, kabak çekirdeği, kuru kayısı ve kuru erik ekleyin. Karıştırın ve servis yapın.

Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü:

  • Porsiyon başına 300 kalori

  • 11 gram protein

  • 35 gram karbonhidrat

  • 17 gram yağ

  • 6 gram lif

  • 15 gram şeker

Popover

Malzemeler:

  • 1 su bardağı süt

  • 2 adet büyük uzunluk yumurta

  • 1 su bardağı un

  • 1/2 çay kaşığı tuz

  • 1/4 su bardağı eritilmiş tereyağı

Yapılışı:

  • Fırınınızı 220 dereceye ayarlayın ve muffin tepsisini yağlayın.

  • Bir karıştırma kabında süt, yumurtalar, un ve tuzu çırpın. Hamur kıvamını alana kadar karıştırmaya devam edin.

  • Eritilmiş tereyağını hamura yavaş yavaş ekleyin ve karıştırmaya devam edin.

  • Hazırladığınız hamuru muffin tepsisindeki yuvalara doldurun.

  • Popoverları fırına yerleştirin ve 15-20 dakika boyunca pişirin. Popoverlar altın kahverengi olana kadar fırında pişirmeye devam edin.

  • Fırından çıkardığınız popoverları birkaç dakika soğumaya bırakın ve akabinde servis edin.

Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü:

  • Porsiyon başına 150 kalori

  • 5 gram protein

  • 15 gram karbonhidrat

  • 7 gram yağ

  • 0.5 gram lif

  • 1 gram şeker

Peynirli Akdeniz Salatası

Malzemeler:

  • 2 adet domates

  • 1 adet salatalık

  • 1/2 kırmızı soğan

  • 1/2 yeşil biber

  • 1/2 kırmızı biber

  • 1/4 su bardağı siyah zeytin

  • 1/4 su bardağı beyaz peynir

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 yemek kaşığı limon suyu

  • Tuz ve karabiber

Yapılışı:

  • Domatesleri, salatalığı, kırmızı soğanı, yeşil biberi ve kırmızı biberi küp biçiminde doğrayın ve bir salata kasesine yerleştirin.

  • Siyah zeytinleri salata kasesine ekleyin ve tüm materyalleri karıştırın.

  • Salatayı servis tabağına alın ve üzerine ufalanmış beyaz peynir serpin.

  • Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi küçük bir kapta karıştırın ve salatanın üzerine dökün.

  • Salatayı çabucak servis yapın.

Besin Kıymetleri ve Kalori Ölçüsü: 

  • Porsiyon başına 120 kalori

  • 4 gram protein

  • 7 gram karbonhidrat

  • 9 gram yağ

  • 2 gram lif

  • 4 gram şeker

Tost Makinesinde Lahmacun

Malzemeler:

  • 4 adet yufka

  • 250 gram kıyma

  • 1 adet büyük uzunluk kuru soğan

  • 2 adet domates

  • 2 yemek kaşığı domates salçası

  • 2 yemek kaşığı biber salçası

  • 1 yemek kaşığı pul biber

  • 1 yemek kaşığı kekik

  • Tuz ve karabiber

  • Zeytinyağı

Yapılışı:

  • Lahmacun harcı için, kıymayı bir kaseye alın ve üzerine rendelenmiş kuru soğan, küp halinde doğranmış domatesler, domates salçası, biber salçası, pul biber, kekik, tuz ve karabiber ekleyin. Gereçleri yeterlice karıştırın.

  • Tost makinesini orta sıcaklıkta ısıtın. Yufkaların kenarlarını keserek, kare biçiminde kesin.

  • Her yufka karesine bir yemek kaşığı lahmacun harcı koyun ve yufkayı üçgen formunda katlayın.

  • Hazırladığınız lahmacun üçgenlerini, tost makinesinin üst ve alt plakaları ortasına yerleştirin ve kapağını kapatın. Yaklaşık 3-4 dakika boyunca tost makinesinde pişirin. Pişirme müddeti, tost makinesinin modeline ve ısısına nazaran değişebilir.

  • Lahmacunları tost makinesinden çıkardıktan sonra, üzerine biraz zeytinyağı gezdirin ve servis yapın.

Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü:

  • Porsiyon başına 150 kalori

  • 9 gram protein

  • 18 gram karbonhidrat

  • 5 gram yağ

  • 1 gram lif

  • 2 gram şeker

Sebzeli Sıcak Sandviç

Malzemeler:

  • 4 dilim tam buğday ekmeği

  • 1 adet orta uzunluk patlıcan

  • 1 adet kırmızı biber

  • 1 adet yeşil biber

  • 1 adet orta uzunluk domates

  • 1 adet küçük uzunluk soğan

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 tatlı kaşığı kekik

  • Tuz ve karabiber

  • 4 dilim beyaz peynir

Yapılışı:

  • Sebzeleri yıkayın ve doğrayın. Patlıcanı küp halinde kesin, biberleri ve soğanı dilimleyin, domatesi küp halinde doğrayın.

  • Bir tavada zeytinyağını ısıtın. Zerzevatları tavaya ekleyin ve orta ateşte 10-15 dakika boyunca pişirin. Sebzeler yumuşayana kadar orta sıra karıştırın.

  • Pişen sebzelerin üzerine kekik, tuz ve karabiber ekleyin ve karıştırın.

  • Ekmek dilimlerini tost makinesinde yahut fırında yavaşça kızartın.

  • Hazırlanan ekmek dilimlerinin üzerine, zerzevatları eşit bir biçimde paylaştırın. Her sandviçin üzerine bir dilim beyaz peynir koyun.

  • Sandviçleri ızgara makinesinde yahut fırında 5-6 dakika pişirin. Peynir eriyene ve sandviçler yavaşça kızarana kadar pişirin.

  • Sıcak servis yapın.

Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:

  • Porsiyon başına 230 kalori

  • 11 gram protein

  • 27 gram karbonhidrat

  • 9 gram yağ

  • 5 gram lif

  • 6 gram şeker

Soğan Mıhlaması

Malzemeler:

  • 2 adet orta uzunluk kuru soğan

  • 2 yemek kaşığı tereyağı yahut zeytinyağı

  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber

  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

  • Soğanları soyun ve ince ince doğrayın.

  • Bir tencereye tereyağı yahut zeytinyağı ekleyin ve eritin.

  • Soğanları tencereye ekleyin ve kısık ateşte 20-25 dakika boyunca pişirin.

  • Ara sıra karıştırın, soğanlar karamelize olana kadar pişirin.

  • Tuz ve toz kırmızı biberi ekleyin ve karıştırın.

  • Soğanları servis tabağına alın ve sıcak servis yapın.

Besin Kıymetleri ve Kalori Ölçüsü:

  • Porsiyon başına 90 kalori

  • 1 gram protein

  • 8 gram karbonhidrat

  • 7 gram yağ

  • 2 gram lif

  • 5 gram şeker

Kumru

Malzemeler:

  • 4 adet kumru ekmeği (veya susamlı çörek)

  • 4 adet köfte (dana yahut kuzu eti)

  • 1 adet domates

  • 1 adet kırmızı soğan

  • 1 adet yeşil biber

  • 4 yaprak marul

  • 4 dilim kaşar peyniri

  • 4 yemek kaşığı mayonez

  • 4 yemek kaşığı acı sos

  • Tuz ve karabiber

  • Zeytinyağı

Yapılışı:

  • Domatesi, kırmızı soğanı ve yeşil biberi ince ince doğrayın.

  • Köfteleri tuz ve karabiber ile baharatlayın ve kızartın.

  • Kumru ekmeğini ortadan ikiye kesin ve içlerine mayonez ve acı sos sürün.

  • Üzerine marul yaprağı, kızarmış köfte dilimi, domates, kırmızı soğan ve yeşil biber yerleştirin.

  • Kaşar peyniri dilimlerini üzerine koyun.

  • Zeytinyağı gezdirin ve ızgarada yahut tost makinesinde yavaşça kızartın.

  • Sıcak servis yapın.

Besin Kıymetleri ve Kalori Ölçüsü:

  • Porsiyon başına 400 kalori

  • 26 gram protein

  • 30 gram karbonhidrat

  • 19 gram yağ

  • 4 gram lif

  • 5 gram şeker

Sebze Sote

Malzemeler:

  • 2 adet kırmızı biber

  • 2 adet sarı biber

  • 1 adet orta uzunluk kuru soğan

  • 2 diş sarımsak

  • 2 adet kabak

  • 2 adet havuç

  • 1 adet patlıcan

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

  • Tuz ve karabiber

  • Maydanoz (servis için)

Yapılışı:

  • Kırmızı ve sarı biberleri çekirdeklerini çıkararak küçük doğrayın.

  • Soğanı ve sarımsağı ince ince doğrayın.

  • Kabak, havuç ve patlıcanı küp formunda doğrayın.

  • Zeytinyağını bir tavada ısıtın.

  • Soğan ve sarımsağı tavaya ekleyin ve 2-3 dakika kavurun.

  • Daha sonra biberleri, kabakları, havuçları ve patlıcanı ekleyin.

  • Sebzeler yumuşayana kadar orta ateşte karıştırarak pişirin.

  • Tuz ve karabiberle tatlandırın.

  • Servis yapmadan evvel maydanoz yaprakları ile süsleyin.

Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:

  • Porsiyon başına 70 kalori

  • 2 gram protein

  • 11 gram karbonhidrat

  • 3 gram lif

  • 2 gram yağ

  • 6 gram şeker

Fırında Kumpir

Malzemeler:

  • 4 adet büyük uzunluk patates

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 çay kaşığı karabiber

  • 1 çay kaşığı pul biber

  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

  • 1 su bardağı haşlanmış mısır

  • 1 su bardağı haşlanmış bezelye

  • 1 adet küp doğranmış kırmızı biber

  • 1 adet küp doğranmış yeşil biber

  • 1 adet küp doğranmış soğan

  • 4 dilim sucuk

  • Mayonez

  • Ketchup

  • Taze soğan (üzeri için)

Yapılışı:

  • Fırını 200 dereceye ayarlayın ve patatesleri yıkayıp kurulayın. Patateslerin kabuklarını çatalla delerek fırın tepsisine yerleştirin ve 45-50 dakika boyunca pişirin.

  • Pişen patatesleri fırından çıkartın ve her bir patatesin üst kısmını keserek içini çıkartın. İçlerini tuz ve karabiber ile tatlandırın.

  • Patateslerin içine sırasıyla tereyağı, zeytinyağı, mısır, bezelye, küp doğranmış kırmızı biber, yeşil biber ve soğan koyun.

  • Sucukları dilimleyin ve patateslerin üzerine yerleştirin.

  • Patateslerin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin ve tekrar fırına verin. Peynirler eriyene kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin.

  • Servis yaparken üzerine mayonez, ketchup ve taze soğan serpiştirin.

Besin Kıymetleri ve Kalori Ölçüsü: 

  • Kalori: 450 kcal

  • Protein: 19 g

  • Yağ: 23 g

  • Karbonhidrat: 44 g

  • Lif: 5 g

Bruschetta

Malzemeler:

  • 1 baget ekmeği

  • 2 adet domates

  • 2 diş sarımsak

  • 1 tutam taze fesleğen

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

  • Tuz

  • Karabiber

Yapılışı:

  • Fırını 180 dereceye ayarlayın.

  • Baget ekmeğini 1 cm kalınlığında dilimleyin ve fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine bir ölçü zeytinyağı gezdirin ve fırında 5-7 dakika kadar kızartın.

  • Domatesleri küp küp doğrayın. Sarımsakları soyup küçük kesimler halinde doğrayın. Fesleğen yapraklarını ince ince kıyın.

  • Bir kase içerisinde doğranmış domates, sarımsak, fesleğen, zeytinyağı, tuz ve karabiberi karıştırın.

  • Kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine hazırladığınız sosu paylaştırın ve servis yapın.

Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü:

  • Kalori: 114 kcal

  • Protein: 3 g

  • Yağ: 5 g

  • Karbonhidrat: 15 g

  • Lif: 1 g

  • Sodyum: 147 mg

Ayvalık Tostu

Malzemeler:

  • 8 dilim tost ekmeği

  • 200 gr. beyaz peynir

  • 2 adet domates

  • 1 adet kırmızı soğan

  • 1 adet yeşil biber

  • 1 adet sivri biber

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • Tuz

  • Karabiber

  • Maydanoz

Yapılışı:

  • Domateslerin kabuklarını soyun ve küp halinde doğrayın. Soğanı soyup ince ince doğrayın. Biberleri de küçük küçük doğrayın.

  • Beyaz peyniri çatalla ezip bir kapta karıştırın. Üzerine doğranmış domates, soğan ve biberleri ekleyip karıştırın.

  • Zeytinyağı, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.

  • Tost ekmeğini tost makinesinde yavaşça kızartın.

  • Peynirli karışımı ekmek dilimlerinin yarısına yayın. Üzerine maydanoz yaprakları koyun ve öteki ekmek dilimiyle kapatın.

  • Hazırladığınız tostları tekrar tost makinesinde yavaşça ısıtın ve servis yapın.

Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:

  • Porsiyon: 1 tost

  • Kalori: 273 kcal

  • Protein: 15 gr

  • Yağ: 14 gr

  • Karbonhidrat: 21 gr

  • Lif: 2 gr

  • Şeker: 3 gr

  • Sodyum: 586 mg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir